As We See

As We See

Az állatok jövőjéről

2016. november 26. - As We See

Manapság sajnos sok állat a kihalás szélére került, vagy nagy veszélyben van. Pár érdekes, egymástól eléggé eltérő, veszélyben lévő állatot szeretnék bemutatni, mert engem érdekel az állatok jövője és remélem, hogy még vannak mások is akiket foglalkoztat ez a téma:

Szélesszájú orrszarvú
A szélesszájú orrszarvú, más néven fehér orrszarvú északon már a kihalás szélén áll, délen sincs túl sok belőle inkább csak a nemzeti parkokban él. Legtöbben az orrvadászok miatt fogyatkoznak meg. Mások a környezetük kipusztulásának eredményeképpen kerülnek veszélybe. Szereti a víz közelségét, a nyílt szavannákat és a bozótos területeket. Fűfélékkel, levelekkel és gyümölcsökkel táplálkozik. Hallása és a szaglása is nagyon jó, de látása nem működik olyan nagyszerűen. Az orrszarvúak közül ő a leginkább társaság kedvelő faj. A tehenek borjaikkal kisebb csordákban élnek, a hímek viszont magányosan. A többi állattal szemben toleráns viselkedést mutat, talán ez magyarázza azt is, hogy az orrvadászok gyakran le tudják vadászni. A szarva miatt vadásszák, mert ezt sok pénzért el lehet adni.

orrszarvu.png

Arany nyílméregbéka
Kolumbia egy kis részén őshonos ez az igen apró békafajta, aki csak 55 milliméterre nő meg. Mérgének segítségével, mely az idegrendszerre hat, egy támadással tíz felnőtt férfit képes lenne megölni. Mérgét csak akkor bocsájtja ki a bőréből, ha fájdalmat vagy fenyegetettséget érez. Nevét a dél- amerikai indián törzsektől kapta, akik a bőréből nyert mérget kenték a nyilaikra, és ezekkel vadásztak. Ez a kétéltű a folyamatos erdőirtások, a mezőgazdaság, a fa kitermelés, valamint az illegális aranybányászat miatt került a kihalás szélére. Mindezek ellenére úgy néz ki, hogy ez a mérges faj mégis esélyt kap a túlélésre. A World Land Trust összefogva a ProAves kolumbiai természetvédelmi szervezettel arra törekszik, hogy a Choco erdőben egy 50 hektáros védett területet hozzanak létre, ezzel növelve az esélyt a fajfenntartásra.

nyilbeka.png

Ibériai hiúz
Ez a faj a legritkább macskaféle a világon és egyben a legjobban veszélyeztetett európai ragadozó is. Súlyosan veszélyeztetett. Spanyolország dél-nyugati részén található meg. A nyílt erdőkkel kevert nagy kiterjedésű bozótosokat kedveli, ugyanis a nyílt terepen élnek fő zsákmányállatai, a ligetekben pedig kialakíthatja vackát. Már csak alig száz példány él közülük a vadonban. A 20. század elején számukat 100 000 példányra becsülték, az állatok 80% -a viszont eltűnt az 1960 –as és az 1980 – évek között. Ennek oka az üregi nyulak megfogyatkozása és a vadászat, a fő veszélyt pedig a portugáliai és spanyolországi paratölgy-erdők kivágása jelenti.

hiuz.jpg

Borzas gödény
Délkelet- Európában és Ázsiában él. Nagy kiterjedésű, vizes élőhelyeken szeret költeni. Ritkán jelennek meg Magyarországon kóborló példányai. Fokozottan védett. Eltűnésének okaiként a vizes élőhelyek felaprózódása és a vadászat említhető. A borzas gödény a legnagyobb vízimadár, társas madár, gyakran vadászik és röpül csapatban. Csoportosan fészkel. Fészkét nádból és más növényi anyagokból építi. Szinte kizárólag halakra vadászik. A borzas gödények gyakran egymással összefogva halásznak, körbezárva, és összeterelve a halakat. A vadászathoz hosszú csőrüket használják. Könnyedén, rövid siklásokkal, igen magasan repül.

borzas_godeny.png

Szerintetek mi lesz a veszélyben lévő állatokkal? Van esélyük a fennmaradásra? Mi segíthetnénk nekik valahogyan?

Tóth Hanna

A bejegyzés trackback címe:

https://a-w-s.blog.hu/api/trackback/id/tr3511970609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása