As We See

As We See

Mert a lányok is nézik...

2016. december 09. - As We See

Miért szeretem lányként a focit, és miért szereti kevés lány ezt a csodálatos sportot?

A fociban rengeteg jó dolog van. A játék nagyon izgalmas, és különleges, remek érzés nézni, hogy hogyan építenek fel egy-egy támadást, de talán a hibákból keletkezett helyzetek a legjobbak. A cselek nagyon szépek, érdekesek, a passzok is kiválók, csakúgy, mint a hatalmas helyzetek és védések.foci2.jpg

A focinak a játékon kívül van még egy nagyon fontos része: a szurkolás. Ha eljön rengeteg ember, aki ugyanannak a csapatnak szurkol, akkor ők hatalmas hangulatot tudnak csinálni, Nagyon jó együtt szurkolni, énekelni, üvölteni, szomorkodni. A szurkolók még a csapatnak is tudnak segíteni a biztatásukkal, erőt is adhatnak nekik.

Egyébként, ahogy én látom, sajnos nem sok lány szereti a focit és a női foci sem annyira népszerű, mint a férfiak által játszott. Nekem van pár ötletem, hogy miért lehet ez. Manapság azért nem szereti a legtöbb lány a focit, mert egyrészt, sok lány nem kedveli az erőszakos dolgokat és talán a néhányan a focit is túlságosan erőszakosnak vélik, mert lehet eléggé durván focizni. Bár szerintem a foci nem feltétlenül egy kegyetlen játék, csak ha valaki ilyen stílusban akarja játszani, vagy nem igazán megy neki és emiatt az ellenfélen szeretné kitölteni a haragját, vagy így próbál meg sikeres lenni. Viszont, szerintem az egyik legnagyobb ok, amiért nem kedvelik, az az, hogy már alapból úgy nevelik őket, hogy ne is igazán érdekelje őket a foci. (Ez a szokás talán még abból az időből maradt fenn, mikor a nők és a férfiak nem voltak egyenlőnek tekintve). A szülők is sokszor azt mondják a gyermekeiknek, hogy a foci az fiúknak való sport. Az apák inkább a fiúkkal mennek ki focizni, a lányokat pedig más dolgokra ösztönzik. Gyakran le is beszélik őket a fociról. „Ugyan már ez nem neked való, ebben könnyen megsérülnél, és nem is siker élményed, neked ez nem is lenne izgalmas.” Azonban ezt nem is csak a szülők hangoztatják, ez sokkal több területen megjelenik. Például a boltokban is fiúk részén vannak foci mintával ellátott termékek.foci4.jpg

Szerintem fontos, hogy népszerűsítsük a focit a lányok körében is, mert ez egy nagyon szuper sport és egyáltalán nem csak fiúknak való, a lányok is tudják ugyanannyira élvezni és ugyanannyira jól játszani is, csak nyitottnak kell lenniük az új dolgokra és néha meg kell szegniük ezeket a kimondatlan szabályokat. Mivel szerintem elég fontos, hogy a nők és a férfiak egyenlő felekként legyenek kezelve, de ezt csak úgy érhetjük el, ha teszünk is érte nem csak beszélünk róla! A változás nem következik be magától, ha tudsz változtatni magadon, változtathatsz a világon is. Sok apró változás felér egy hatalmassal.

Tóth Hanna

A bejegyzés trackback címe:

https://a-w-s.blog.hu/api/trackback/id/tr9612034863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ravasz Figyelmeztetés 2017.05.23. 12:53:43

Megható ez a naívás, már ne is haragudj, de nem tudtam csak úgy elmenni ezen poszt mellett, ha már itt lyukadtam ki valahogy. Megmondom én neked, miért közel sem olyan népszerű a női foci, mint a férfi. Ezért:
www.thelocal.se/20130116/45646
Ha a felnőtt svéd női válogatott tönkreveri egy kamasz fiúkból álló ificsapat, akkor mit mond mindez a női foci színvonaláról? Hogy képességben és tudásban a maximum, amit egy női csapat nyújtani tud, az alúlmúlja egy serdülő fiú csapat teljesítményével?

Mindennek fényében te melyik meccsért fizetnél többet, hogy a felnőtt férfi válogatott játékát nézd vagy egy serdülő csapatét? Melyik meccset néznéd szívesebben, a Real Madrid gyerekcsapatát vagy az igazi, felnőtt Real Madridot? És melyikért fizetnél többet? Na ugye.
A profi sport ugyanis a nézettségből szerzi a bevételeit, legyen az jegyeladás vagy tévéközvetítések joga. És ha egy csapatra csak kevesen kíváncsiak, mert nem jó csapat, akkor ez a bevételeken is igencsak meg fog látszani. Így működik a kereslet és kínálat. A női focival nem lehet komoly pénzt keresni, mert senki sem kíváncsi rá. És azért nem kíváncsi rá, mert a férfi focihoz képest nevetségesen alacsony színvonalú.
Ez a kényelmetlen igazság.
És ezen semmit nem fog tudni változtatni háromszor annyi feminizmus se, mert a focit férfiak nézik, a nők túlnyomó részét pedig abszolút hidegen hagyja.
süti beállítások módosítása